talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >>Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.

Pengaktifan
Proses membuat radioisotop dengan membedil unsur yang stabil dengan neutron, proton, atau Type radiasi yang lain.

Perjanjian Negeri
Satu keadaan yang telah menandatangani perjanjian dengan Suruhanjaya Pengawalan Nuklear di bawah mana kerajaan mengawal penggunaan sumber hasil sampingan, dan bahan khas nuklear dalam tempoh menyatakan bahawa dalam kuantiti yang kecil.

Persampelan Udara
Pengumpulan sampel untuk mengesan kehadiran, dan / atau untuk mengukur kuantiti bahan radioaktif yang tidak menentu atau pepejal, bahan zarahan nonradioactive, atau pelbagai bahan cemar kimia di udara.

Bawaan udara untuk kawasan radioaktif
Sebuah bilik, kepungan, atau kawasan di mana bahan radioaktif, udara terdiri kesemuanya atau sebahagiannya daripada bahan berlesen, wujud. Ia wujud dalam kepekatan bahawa (1) Melebihi had kepekatan udara terbitan atau (2) mahu menyebabkan hadir individu di kawasan tersebut tanpa perlindungan pernafasan yang melebihi, pada waktu individu hadir di kawasan itu, 0.6 peratus daripada had tahunan mengenai pengambilan atau 12 jam kepekatan udara terbitan.

ALARA
Singkatan bagi "Serendah Alasan Dicapai." Ia bermaksud membuat setiap usaha yang munasabah untuk mengekalkan pendedahan kepada sinaran mengion jauh lebih rendah daripada had dos sebagai praktikal. User selaras dengan tujuan untuk aktiviti berlesen dijalankan, dengan mengambil kira keadaan teknologi, ekonomi peningkatan berhubung dengan keadaan teknologi, ekonomi peningkatan berhubung dengan manfaat kepada kesihatan awam dan keselamatan, dan lain-lain pertimbangan masyarakat dan sosioekonomi. cara ini berhubung penggunaan bahan tenaga dan berlesen nuklear dalam kepentingan awam.

Alfa zarah
Suatu zarah yang bercas positif diusir secara spontan dari nukleus beberapa elemen radioaktif. Ia adalah serupa dengan nukleus helium yang mempunyai nombor jisim 4 dan caj elektrik daripada 2. Ia mempunyai kuasa penembusan yang rendah dan jarak dekat (beberapa sentimeter dalam udara). zarah alfa yang paling bertenaga amnya akan gagal untuk menembusi lapisan mati sel-sel yang meliputi kulit dan boleh dengan mudah dihentikan oleh sehelai kertas. zarah Alpha mewakili lebih risiko kesihatan apabila dipancarkan oleh radionuklid yang disimpan di dalam badan.

Had tahunan di pengambilan (ALI)
Had yang diperolehi bagi jumlah yang dibenarkan bahan radioaktif yang diambil ke dalam badan pekerja sinaran dewasa melalui penyedutan atau pengambilan dalam setahun. ALI adalah nilai yang lebih kecil pengambilan radionuklid diberi dalam satu tahun oleh seorang lelaki rujukan yang akan menyebabkan sama ada dos setara berkesan komited sebanyak 5 Rems (0.05 sievert) atau dos setara yang komited selama 50 Rems (0.5 sievert) kepada mana-mana organ atau tisu individu.

Atom
Zarah terkecil elemen yang tidak boleh dibahagikan atau dipecahkan oleh kimia ertinya. Ia terdiri daripada suatu pusat utama proton dan neutron, yang dipanggil nukleus. Elektron berputar di orbit dalam kawasan yang mengelilingi nukleus.

Tenaga atom
Tenaga yang dibebaskan dalam tindak balas nuklear. Yang menarik itu tenaga dibebaskan apabila satu neutron memulakan yang pecah sehingga atau fissioning nukleus zarah, ke dalam kepingan kecil (pembelahan), atau apabila 2 nukleus yang menyertai bersama-sama pada berjuta-juta darjah haba (pelakuran). ia lebih tepat dipanggil tenaga nuklear.

Suruhanjaya Tenaga Atom
Agensi persekutuan yang diwujudkan pada tahun 1946 untuk menguruskan pembangunan, penggunaan dan kawalan tenaga nuklear untuk aplikasi tentera dan awam. Dimansuhkan oleh Akta Penyusunan Semula Tenaga tahun 1974 dan digantikan oleh Penyelidikan Tenaga dan Pentadbiran Pembangunan (kini sebahagian daripada Jabatan Tenaga Amerika Syarikat ) dan Suruhanjaya Pengawalan Nuklear AS.

Nombor atom
Bilangan proton yang bercas positif dalam nukleus atom.

Pengecilan
Pengecilan adalah proses di mana bilangan zarah atau foton yang memasuki tubuh perkara dikurangkan oleh penyerapan dan penyerakan.

Sinaran latar belakang
Radiasi dari sumber-sumber kosmik; semulajadi bahan-bahan radioaktif, termasuk radon (kecuali sebagai produk reputan sumber atau bahan nuklear khas), dan kejatuhan global kerana ia wujud dalam persekitaran daripada ujian peranti nuklear letupan Ini tidak termasuk radiasi dari sumber , hasil sampingan, atau bahan-bahan nuklear khas yang dikawal selia oleh Suruhanjaya Pengawalan Nuklear. Pendedahan Biasanya dipetik purata individu daripada sinaran latar belakang ialah 360 milirem setahun.

Becquerel (Bq) di mana
Unit pereputan radioaktif sama dengan satu perpecahan sesaat. Becquerel merupakan unit asas radioaktif yang digunakan di dalam sistem antarabangsa unit radiasi, yang disebut sebagai "SI" unit. 37 bilion (3.7 × 1010) becquerel=1 Curie ( ci).

Beta zarah
Satu zarah yang dikenakan dipancarkan daripada nukleus semasa pereputan radioaktif, dengan jisim yang bersamaan 1/1837 yang proton. Satu zarah beta bercas negatif adalah sama dengan elektron. Satu zarah beta bercas positif dipanggil Pendedahan positron kepada jumlah yang besar. radiasi beta dari sumber luar boleh menyebabkan kulit melecur (eritema). pemancar Beta juga boleh memudaratkan jika mereka memasuki tubuh. lembaran nipis logam atau plastik boleh berhenti zarah beta.

Bioassai
Penentuan Type, kuantiti, atau kepekatan dan, dalam sesetengah kes, lokasi bahan radioaktif dalam badan manusia, sama ada dengan pengukuran langsung (dalam proses pengiraan vivo) atau oleh analisis dan penilaian bahan-bahan yang dibuang atau dialihkan (in vitro) dari tubuh manusia

1/2-kehidupan biologi
Masa yang diperlukan untuk sistem biologi, seperti manusia, untuk menghapuskan, melalui proses semula jadi, separuh daripada jumlah bahan (seperti bahan radioaktif) yang telah memasuki.

Faktor pembentukan
Faktor yang jumlah nilai kuantiti yang dinilai pada titik kepentingan melebihi nilai yang berkaitan dengan radiasi hanya utama. Jumlah nilai termasuk radiasi menengah terutamanya radiasi berselerak. Faktor Pembentukan paling biasa digunakan untuk foton mengion dan boleh memohon kepada pelbagai kuantiti-contohnya, dos kerma, fluens.

Produk sampingan
Hasil sampingan (1) mana-mana bahan radioaktif (kecuali bahan nuklear khas) menghasilkan, atau dibuat radioaktif oleh, pendedahan kepada radiasi kejadian proses mengeluarkan atau menggunakan bahan nuklear khas (seperti di dalam sebuah reaktor) dan (2) hampas atau sisa yang dihasilkan oleh pengekstrakan atau kepekatan uranium atau torium daripada bijih

Jika anda mempunyai apa-apa kepentingan dalam produk ini, sila berasa percuma kepada e-mel kepada kami: sales@chinatungsten.com atau hubungi kami oleh: 0086 592 512 9 696 0086 592 512 9595 Kami berada di perkhidmatan anda.

Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved