talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >>Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.

Radiasi gamma
Bertenaga tinggi, pendek, panjang gelombang radiasi elektromagnet yang dipancarkan daripada nukleus atom. Gamma radiasi kerap bersama-sama pancaran alfa dan zarah beta dan sentiasa mengiringi pembelahan.

Gamma ray
Sangat menembusi dan terbaik dihentikan atau dilindungi oleh bahan-bahan yang tebal, seperti plumbum atau uranium sinar Gamma adalah serupa dengan sinar x.

Resapan loji gas
Kemudahan di mana gas hexafluoride uranium ditapis, uranium-235 dipisahkan daripada uranium-238, meningkatkan peratusan uranium-235. Proses ini memerlukan jumlah tenaga elektrik yang besar.

Geiger-Mueller, Kaunter
Pengesanan sinaran dan mengukur instrumen. Ia terdiri daripada tiub berisi gas yang mengandungi elektrod, antara yang terdapat voltan elektrik, tetapi tiada arus yang mengalir. Apabila sinaran mengion melalui dan mengionkan gas dalam tiub yang singkat, nadi sengit arus mengalir dari elektrod negatif kepada elektrod positif dan diukur atau dikira. bilangan denyutan sesaat adalah petunjuk kadar di mana peristiwa mengion yang berlaku di dalam tiub. Ia telah dinamakan untuk Hans Geiger dan W. Mueller, yang mencipta dalam tahun 1920-an. Ia kadang-kadang disebut hanya satu kaunter Geiger atau kaunter GM, dan instrumen sinaran mudah alih yang paling biasa digunakan.

Kelabu (Gy)
Unit sistem antarabangsa (SI) dos radiasi yang dinyatakan dari segi tenaga yang diserap per unit jisim tisu. Kelabu unit dos yang diserap dan telah digantikan rad. 1 kelabu=1 Joule / kilogram dan juga bersamaan 100 rad.

Separuh hayat
Masa di mana satu-setengah aktiviti bahan radioaktif tertentu hilang akibat pereputan radioaktif. Diukur separuh kehidupan berbeza daripada sepersejuta kedua kepada berbilion-bilion tahun. Juga dipanggil fizikal atau radiologi separuh hayat.

Separuh hayat (biologi)
Masa yang diperlukan untuk badan untuk menghapuskan, melalui proses biologi, satu separuh daripada bahan asalnya diambil.

Separuh hayat (berkesan)
Masa yang diperlukan untuk radionuklid yang terkandung dalam sistem biologi, seperti manusia atau haiwan, untuk mengurangkan aktiviti dengan satu setengah sebagai hasil gabungan pereputan radioaktif dan penyingkiran biologi.

Kesihatan fizik
Sains yang berkenaan dengan pengiktirafan, penilaian, kawalan dan bahaya kesihatan untuk membenarkan penggunaan selamat dan pemakaian sinaran mengion.

Kawasan radiasi yang tinggi kepada
Mana-mana kawasan dengan kadar dos yang lebih besar daripada 100 milirem (1 millisievert) dalam masa satu jam, 30 sentimeter dari sumber itu, atau dari mana-mana permukaan melalui sinaran mengion menembusi. Kawasan di kemudahan berlesen mesti diberikan sebagai "kawasan radiasi yang tinggi dan akses ke kawasan-kawasan ini dikekalkan di bawah kawalan ketat.

Uranium diperkaya Tinggi
Isotop uranium-235 diperkaya kepada 20 peratus atau lebih besar dalam kepekatan jumlah.

Peringkat tinggi untuk sisa sisa
Peringkat tinggi sisa radioaktif (HLW) cara (1) sinaran (dibelanjakan) bahan api reaktor, (2) sisa cecair yang terhasil daripada operasi sistem pengekstrakan pelarut kitaran pertama dan buangan pekat dari kitaran pengekstrakan berikutnya, dalam kemudahan bagi memproses semula sinaran reaktor bahan api, dan (3) pepejal yang ke dalamnya apa-apa sisa cecair telah ditukar. HLW adalah terutamanya dalam bentuk bahan api yang dibelanjakan dilepaskan daripada reaktor kuasa nuklear komersial. Ia juga termasuk beberapa HLW diproses semula daripada aktiviti pertahanan dan kuantiti yang kecil HLW komersial diproses semula .

Mengion-Sinaran Amaran Simbol ini
Mengion-Sinaran Amaran Simbol ini

Simbol amaran sinaran, sebagai tambahan kepada simbol trifoliat sedia ada, telah diterbitkan oleh ISO sebagai Standard # 21482 - Amaran Sinaran pengion-Simbol Tambahan simbol baru adalah simbol amaran sinaran sejagat dengan mesej "Bahaya-Stay Away"..dimaksudkan untuk IAEA Kategori 1, 2, dan 3 sumber yang ditakrifkan sebagai sumber berbahaya yang boleh menyebabkan kematian atau kecederaan serius. ia harus diletakkan pada sumber peranti perumahan itu, sebagai amaran untuk tidak ceraikan peranti atau untuk mendapatkan apa-apa dekat.di mana praktikal, ia perlu diletakkan di bawah perlindungan peranti itu bahawa ia tidak boleh dilihat di bawah penggunaan biasa tetapi akan kelihatan jika sesiapa cuba untuk membuka peranti. simbol ini tidak bertujuan untuk pintu atau bekas perkapalan.

isotop
Salah satu daripada dua atau lebih atom dengan bilangan proton yang sama, tetapi nombor yang berlainan neutron dalam nukleus mereka. Oleh itu, karbon-12, karbon-13, dan karbon-14 adalah isotop unsur, karbon, nombor menandakan nombor jisim setiap dari isotop isotop mempunyai hampir sifat kimia yang sama, tetapi sering mempunyai sifat fizikal yang berbeza Sebagai contoh, karbon-12 dan karbon-13 adalah stabil. karbon-14 adalah tidak stabil, iaitu, ia adalah radioaktif.

Jika anda mempunyai kepentingan dalam produk kami, sila hubungi kami melalui e-mel: sales@chinatungsten.com atau melalui telefon: 86 592 5129 696.
Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved